kunstboeken en catalogi

[scroll down]

In de jaren negentig werkte ik een tijdje voor Arlette Brouwers en Koos van der Meer. Met Arlette heb ik aan een aantal mooie boeken gewerkt. Eén ervan was de catalogus van de tentoonstelling van Marcel Broodthaers in opdracht van het Stedelijk Van Abbemuseum.  Er verscheen een editie in het Nederlands en in het Frans. Het boek werd bekroond bij de  Best verzorgde boeken.

Het boek bevat veel werk dat werd tentoongesteld in diaprojecties. De dia’s die achtereenvolgens werden vertoond, zijn bijna als pagina’s van een postzegelalbum afgebeeld.

 

Een ander boek was de oeuvrecatalogus van de schilder Wim Izaks in opdracht van de stichting die zijn nalatenschap beheert.

Het omslag heeft een linnen rug met bestempeling en een preeg in het voorplat waarin een afbeelding van een schilderij is ingeplakt.In het binnewerk zijn naast de schilderijen soms groene pagina’s met een uitspraak van de schilder geplaatst

 

Een andere oeuvrecataglogus is die van de kunstenares Dora Dolz in opdracht van de Judith Leyster Stichting. Dora verwerkt dezelfde thema’s in schilderijen en in keramiek. In het omslag zit een preeg van een slakkenhuis om het driedimensionale in haar werk ook te laten zien.

 

atelier met vazen en rechts een stoel van keramiek in de openbare ruimte

4

 

bank van keramiek met een jurk erover gedrapeerd en rechts hetzelfde thema in een schilderij

 

 

 

 

 

Met Koos van der Meer maakte ik in 1994 een boekje voor de schilder Hans Olsthoorn. We gaven het omslag flappen en gerbruikten twee soorten papier: gestreken voor de schilderijen en ruwe, getinte soort om de inleiding en de lino’s op af te beelden.